PINACOTECA CARIPRATO – Prato

In order to realize la Galleria degli Alberti, the prospective had been enhanced to give a better perception of the rooms’ deepness. This effect was obtained by lowering the ceilings and inclining the lateral walls so that the human eye might receive a sensation of space dilation. The paintings hang down by mobile steel ropes, anchored on tracks able to support 450 Kg. This peculiar technology gave the chance to change position and dimension of the exposed masterpieces in order to realise temporary exhibitions or alternate the exhibition with other bank’s art-works. The main lightning of the Galleria is obtained by artificial skylights, that scatter light uniformly to create a natural effect, that might be emphasised by technical light spot to exalt the art-works.

DESIGN

Arch. Massimo Pierattelli

PROJECT TEAM

Arch. Antonio Saporito

Arch. Anna Paola Grieco

CLIENT

Banca CARIPRATO S.p.a

PERIOD

2001-2004

TOTAL  AREA

700 sqm

STATUS

Built

Via degli Alberti, 2, 59100 Prato PO, Italia

Related projects